Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Haareneen.nl

Inloggen of inschrijven

Winterklaar is raar! Winterklaar is raar!

In veel tijdschriften en kranten vind je in de herfst de oproep om je tuin winterklaar te gaan maken. Hup nog even je tuin in om alle blaadjes op te ruimen en de planten kaal te knippen. Want alles opgeruimd, geknipt en geschoren lijkt “netjes". Dat verschrikkelijke woord: de dood voor biodiversiteit en natuurlijk leven op aarde.

Want wat doe je nou? Je haalt de laatste schuilmogelijkheid voor insecten uit je tuin. Stengels en grondbedekking zijn de laatste mogelijkheden voor insecten om de winter door te komen. Het zaad van uitgebloeide bloemen kan nog prima dienen als wintervoer voor de vogels in je tuin. Als je het laat staan, dan geeft dat tenminste nog reliëf in je verder kale tuin. Het geeft beschutting tegen heftige winden. Ook beschermt het je planten tegen te strenge vorst: je planten blijven veel vitaler.

Dus beste mensen: laat het gewoon staan. Doe niets. Maar ga wel lekker naar buiten KIJK gewoon naar je tuin. Het beste advies is: als je niet weet wat je moet doen: doe dan vooral NIETS. De natuur heeft dat zonder jouw ingrijpen al miljarden jaren prima opgelost. En geniet volop van het bio-diverse leven.

Met groene groet!                
Tiny en John Vermeer, voor Duurzame Diensten.