HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Actie Bijentuintjes: ruil stenen in voor groen!

  • 713 weergaven


Stoeptegels inruilen voor een Bijentuintje

Dat is wat de Haarense bijenhouders vereniging graag voor elkaar wil krijgen onder inwoners van Helvoirt, Haaren en Oisterwijk. Op de dag van de duurzaamheid (10 oktober) start hun sympathieke Bijentuintjes-actie. De imkers willen hiermee burgers helpen bij eenvoudig creëren van kleine groene oases in hun tuinbestratingen. En dat is goed voor mens, natuur én het klimaat.

Een Bijentuintje tussen de stenen
Twee tuincentra (J. v.d. Wiel in Haaren en Klerks in Oisterwijk) kunnen dankzij deze actie € 13,- korting op een mini-tuintje aanbieden. Daarvoor moeten deelnemers wel een stuk tuinverharding van 40x60 verwijderen (een kwart m2 of iets meer) én de daarbij vrijgekomen tegels of stenen inleveren bij de winkelier. Voor € 5,- kan men dan een (kant-en-klaar) sedumtuintje óf zes losse kruidenplantjes met een zakje grondverbeteraar meenemen. Bij thuiskomst is het Bijentuintje in een handomdraai aangelegd. Het gaat vervolgens in de lente van 2020 bloeien en vraagt een minimum aan onderhoud.

Korting voor klimaatadaptatie
De laatste jaren hebben we te maken met lange periodes van droogte (en hittestress) met af en toe enorme buien (en wateroverlast). Een groene, levende tuin is hier beter tegen bestand dan een tuin vol stenen. Denk aan regen opvangen en gebruiken en een regenpijp afkoppelen zodat het water in je tuin kan wegzakken en het grondwater wordt aangevuld. De actie Bijentuintjes speelt hierop in door via de tuincentra een mooie korting van € 13,- te geven op een regenton en/of een overloop-set. Ook aanleg van een groen dak helpt bij klimaatadaptatie. Tijdens de actie is daarom informatie verkrijgbaar over de aanleg van een eenvoudig, klein groen dak.

Langdurige actie in meerdere dorpen
De actie loopt van 10 oktober 2019 tót uiterlijk 1 juni 2020. De korting is bedoeld voor inwoners van Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk. Er kan maar 400 x korting gegeven worden op de tuintjes, regentonnen en overloopsets. Reden genoeg om tijdig de handen uit de mouwen te steken voor deze goede zaak! Meer informatie is te vinden via https://haaren.bijenhouders.nl en in flyers her en der. En natuurlijk op de Bijentuintjespagina.

De Bijentuintjes-actie is een initiatief van Bijenhouders vereniging St. Ambrosius Haaren, met hulp van het Prins Bernhard Buurt-water-natuurfonds en cofinanciering van Groencentrum J. van de Wiel, Tuincentrum Klerks en Stichting Groen voor Grijs Oisterwijk.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.