HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Hoe “lek” ben jij?

  • 194 weergaven


Unieke Haarense aanpak voor verduurzaming woningen

De gemeente Haaren heeft mooie ambities op het gebied van terugdringen en verduurzamen van ons energieverbruik. Zo hoeft er minder duurzame energie opgewekt te worden. De gemeente wil inwoners helpen met het verduurzamen van hun woning en werkt daarvoor samen met Duurzame Energie Haaren (DEH) en Brabant Woont Slim. Dit najaar start een actie om te helpen de energierekening flink omlaag te brengen.
Want veel huizen zijn ‘lek’, doordat ze niet goed geïsoleerd zijn. Dan stook je gedeeltelijk voor de buitenlucht! Zonde van de energie én het geld. Maar hoe pak je het aan? Veel mensen vinden dat lastig. DEH en Brabant Woont Slim bieden hulp op drie manieren: via een keukentafelgesprek en meedoen aan een ‘roadmap’ werkgroep of een woningadvies op maat.

Aanmelden kan via de website van Brabant Woont Slim (het energieloket van de gemeente Haaren).
De eerste 10 aanmelders maken kans op een gratis infraroodfoto van de voorgevel van hun huis! Hiermee zie je meteen waar de warmtelekken van je woning zitten. 

Wat houdt de unieke ‘Haarense aanpak’ precies in? 

Keukentafelgesprek
Veel mensen willen aan de slag met hun huis maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Om die koudwatervrees weg te nemen, kun je inschrijven voor een (gratis) oriënterend gesprek met een deskundige DEH-vrijwilliger. In zo’n gesprek word je jezelf bewust van je behoeften, krijg je informatie en bespreek je de opties voor een vervolg.
 Hieronder staan de twee vervolgstappen uitgewerkt die binnen de Haarense aanpak worden aangeboden: meedoen aan een ‘roadmap’ werkgroep óf gebruik maken van individueel ‘woningadvies op maat’.

‘Roadmap’ werkgroep
Je gaat in een groep samen met zo’n 10 andere geïnteresseerden aan de slag met het opstellen van een stappenplan om je eigen woning te verduurzamen. Hiermee heeft DEH afgelopen winter en voorjaar al ervaring opgedaan. Er draaiden toen twee groepen. De zeer gemotiveerde deelnemers zaten met veel vragen. Met de hulp van specialisten vonden zij antwoorden en konden ze hun eigen roadmap opstellen.
Aan bod komen onderwerpen als energieverbruik, opsporing van lekken met infraroodcamera, (technische) oplossingen als isolatie en warmtepomp, het kostenplaatje en subsidiemogelijkheden. Deelnemers gaan op praktijkbezoek bij elkaar.
Kosten: € 50,-. Dit is een eigen bijdrage: de gemeente Haaren betaalt de rest.
 Deelnemers krijgen een gratis energiescan aangeboden + een jaar gratis lidmaatschap van DEH.

Woningadvies op maat
Heb je geen tijd of zin om zelf op onderzoek te gaan, kies dan voor een deskundig advies voor je huis.
Na een telefonisch intakegesprek met Brabant Woont Slim krijg je een adviseur toegewezen. Deze komt bij je thuis, doet onderzoek en stelt een advies op, waar je vervolgens zelf mee aan de slag kunt.
Kosten: € 70,-. Dit is een eigen bijdrage: de gemeente Haaren betaalt de rest.
 

Hoe ‘lek’ ben jij?
Wanneer je overtuigd bent van de noodzaak tot energiebesparing kom dan meteen in actie en
meld je aan op https://brabantwoontslim.nl/gemeente/haaren/ en maak kans op een gratis infrarood opname van de voorgevel je huis. Hiermee zie je in één keer hoe lek je bent (zie foto).
 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.