HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Valpreventie ouderen: zo voorkomt u als senior een val ongeluk

  • 34 weergaven


Recent onderzoek van Veiligheid NL wijst uit dat in Nederland ongeveer eenderde van de 65-plussers minstens één keer per jaar valt, in of rondom huis. Schrikbarende aantallen, want een val gaat bij senioren helaas vaak gepaard met ernstig bijkomend letsel. Een valongeluk is ook in veel gevallen ook de reden waarom senioren niet langer thuis kunnen of willen wonen. 

Stannah heeft daarom de uitgebreide Valpreventiegids samengesteld met informatie om vallen te voorkomen. Ze zetten speciaal voor inwoners van Haaren de belangrijkste tips en inzichten op een rijtje.

Gevolgen van valongeluk

Het is vrij duidelijk waarom vallen slecht voor ouderen: het doet immers pijn, het is geen fijne ervaring en vaak houdt men er zowel licht als ernstig letsel aan over.

Een valongeluk heeft in veel gevallen ook ernstige mentale en sociale gevolgen. Door de gecreëerde valangst of gevoel van schaamte kan de persoon in kwestie zijn of haar activiteitenpatroon aanpassen. Hierdoor wordt er minder vaak buiten de deur ondernomen en zo kunnen ouderen in een sociaal isolement terechtkomen.

Lichamelijke valrisico factoren

Sommige mensen lopen extra risico om te vallen: zij doen er verstandig aan om zo veel mogelijk maatregelen te nemen om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken. Een verhoogd risico wordt onder andere veroorzaakt door:

  • Een verminderd evenwicht

  • Medicijngebruik

  • Incontinentie

  • Hallux-valgus (ook wel een voetknobbel genoemd)

  • Artritus

  • Osteoporose

Tips om vallen te voorkomen

De lichamelijke kwalen die het valrisico vergroten, kunt u simpelweg in de meeste gevallen niet verhelpen. Gelukkig zijn er daarom verschillende maatregelen die u in en rondom kunt nemen het risico op vallen te verkleinen.

Een veilige trap
Een valbestendige trap heeft treden die in goede staat verkeren en een gladde ondergrond hebben. Ook heeft een ‘valbestendige trap’ leuningen aan beiden kanten. Als u niet meer goed kunt traplopen, kunt u er ook voor kiezen om een traplift aan te schaffen, om uw valrisico te verkleinen. Zie de website van de gemeente voor meer informatie.

Een veilige badkamer
Om het risico op vallen in de badkamer te beperken, is het belangrijk dat u ten eerste de kans op struikelen verlaagt. Bijvoorbeeld door het bad te vervangen door een seniorvriendelijke inloopdouche met een lage opstap. Ook antislipmatten, stevige handgrepen, een verhoogd toilet, goede verlichting en een plek om te zitten tijdens het wassen helpen bij het verlagen van het valrisico.

Een veilige keuken en woon- en slaapkamer
Ook in uw andere leefruimtes in uw woning loopt u risico om te vallen. Vermijd daarom zo veel mogelijk losse tapijten, snoeren en andere obstakels. Ook verhoogde meubels en goede verlichting zorgen ervoor dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen.

Bron: Stannah Trapliften

Deel dit bericht!

Reacties

Reacties zijn uitgeschakeld.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.