Haareneen.nl

Inloggen of inschrijven

60.000 bloembollen

Stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren (LNMH) gaat 60.000 chemievrije bloembollen in de vier dorpen van de gemeente Haaren planten.

Hiermee wordt niet alleen de buurt opgefleurd maar kunnen vlinders en bijen weer wat gemakkelijker voedsel vinden. LNMH heeft gekozen voor chemievrije bloembollen. In de bollenteelt gebruikt 99,9% van de telers veel bestrijdingsmiddelen en deze dringen vaak door in het stuifmeel en de nectar met nadelige gevolgen voor de bijen. Daarom is het belangrijk om voor bloembollen te kiezen die zonder chemische middelen zijn geteeld. 

Voor honingbijen is het bovendien belangrijk dat er het hele seizoen (januari - augustus) aanbod in de vorm stuifmeel en nectar is. Daarom planten we bloembollen die op diverse tijdstippen van het jaar tot bloei komen. Behalve de honingbijen  komen er ook andere nectar- en stuifmeelzoekers zoals wilde bijtjes, zweefvliegen, vlinders en andere nuttige insecten op de bloemen af.

De 60.000 bloembollen (van bloembollenvoorbijen.nl) worden 22 november machinaal geplant
op verschillende locaties in de vier dorpen van gemeente Haaren. Er wordt totaal 350 m2 aan een assortiment van bloembollen geplant. In het voorjaar van 2020 kan dan al van de kleurenpracht worden genoten. Na de bloei blijven de bollen in de grond zitten, zodat het loof rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. De gemeente houdt hiermee rekening in het maaibeheer.

Daarnaast gaat de bijenhoudersvereniging St. Ambrosius op de basisscholen in Haaren een les geven over bloembollen en bijen. Alle kinderen van de basisscholen in Haaren krijgen een zakje biologische bloembollen mee naar huis om zelf te planten. Want alle beetjes helpen om de bijen van meer voedsel te voorzien!

Om dit project mogelijk te maken hebben St. Ambrosius en gemeente Haaren financieel bijgedragen


Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.