Haareneen.nl

Inloggen of inschrijven

Hallo 2019

Allereerst de beste wensen voor dit nieuwe jaar! Hoe kijk je terug op 2018? Wat heb je bereikt? Wat heb je overwonnen of wat heb je niet gedaan wat je wel had willen doen?

Op 1 januari begint heel Nederland met goede voornemers. Goede voornemens zijn vaak niet onderbouwd met een plan, wat ervoor zorgt dat 80% van de voornemens al binnen twee weken stranden. Hoe kun jij jouw voornemens of doelen voor 2019 wel laten slagen?

Bijna alle voornemens beginnen op een maandag, eerste van de maand of aan het begin van een jaar. Dit vinden we overzichtelijk en geeft ons de ruimte om de laatste dagen, weken of maanden even de touwtjes te laten vieren. Deze denkwijze zorgt dat je doel eigenlijk al op voorhand gedoemd is om te mislukken. Hoezo? Omdat jij keuzes moet gaan maken. Je moet iets willen om een groter doel te bereiken. Door producten te markeren als slecht en die uit ons patroon te verbannen krijgen we er juist meer zin in.

Je hoeft echt niet alles te laten om je doel te bereiken maar je moet keuzes maken. Wanneer je doel is 5 of 10 kilo af te vallen dan zal je daarvoor keuzes moeten maken. De kilo’s zijn er door een gewoonte of patroon aangekomen en dat patroon of die gewoonte moet je veranderen om je doel te halen. Je moet je bewust zijn van de patronen. Waarom eet je en wat is je behoefte dat je eet? Eet je omdat je honger hebt, verveel je jezelf of heb je bepaalde emoties die je met eten wilt afzwakken?

Als jij een doel hebt probeer dit doel dan eens te visualiseren. Wat zie je als jij je doel hebt bereikt, wat is er veranderd, wie zie je en hoe voelt die persoon zich? Als jij een duidelijk doel hebt waarom je iets wilt is het makkelijker om keuzes te maken. Je verbied je zelf niets maar je kiest ervoor om iets niet te doen.

Vertel andere over je doel, op die manier kunnen ze je helpen en stimuleren. Je hoeft het niet alleen te doen!


Niemand haalt in een keer zijn doel het gaat erom hoe vaak je opstaat en weer begint om je doel te behalen.  Vallen is niet erg, blijven liggen wel!


Inge Mathijssen (Leefstijl coach)
Schrijft maandelijks op eigen titel een column over voeding en gezondheid.
Wil je reageren of heb je een vraag: mail naar: