HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Thema avond dementie en ergotherapie

  • 27 weergaven

Dinsdagavond 18 februari organiseert de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente in het HelvoirThuis een avond waarin ergotherapie centraal staat. 

Nina Hagoort werkzaam bij 073ergotherapie én lid van de werkgroep gaat tijdens deze bijeenkomst in op wat de ergotherapeut te bieden heeft: lukt het nog om uw betekenisvolle activiteiten uit te voeren? Komt u als mantelzorger nog aan uw eigen activiteiten toe? Hoe kunt u omgaan met geheugenproblemen en wat als het aankleden niet meer lukt? 

Zelfstandigheid behouden
Koken, de was opvouwen, een kopje koffie zetten of aankleden. Allemaal dagelijkse handelingen die meestal heel vanzelfsprekend zijn. Wanneer iemand gaat dementeren zijn deze dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelfsprekend. Rollen en routines kunnen veranderen. Taken uit handen nemen is niet altijd de oplossing.

Ergotherapie richt zich op mensen die deze alledaagse handelingen steeds minder goed uitvoeren. De ergotherapeut observeert en analyseert waarom deze handelingen niet meer lukken. Het kan zijn dat dit te complex wordt, dat men de spullen niet meer kan vinden of niet meer weet hoe voorwerpen gebruikt moeten worden. Binnen de ergotherapie worden deze handelingen getraind zodat ze tóch hun zelfstandigheid behouden. Soms door een taak aan te passen, bijvoorbeeld door middel van stappenplannen of de omgeving aan te passen zodat er meer veiligheid of overzicht is. 

Hoe ziet de avond eruit?
Nina geeft tijdens deze informatiebijeenkomst uitleg wat ergotherapie kan betekenen voor mensen met dementie én hun naasten. Wat kunt u zelf doen om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen? U krijgt deze avond praktische tips waar u zelf mee aan de slag kunt gaan. Tevens zullen op deze avond ook verhalen van mantelzorgers aan bod komen en hun ervaring met de ergotherapie. Ergotherapie zit in het basispakket van de zorgverzekeraar.

Waar is het?
U bent welkom in het HelvoirThuis, Kloosterstraat 30, 5268 AC Helvoirt, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. De toegang en zelfs de koffie is gratis!

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.