HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Vakantie voorbij

  • 163 weergaven

Velen vinden het heerlijk dat de scholen weer begonnen zijn, je collega’s terug van vakantie zijn en je weer in het normale ritme kunt gaan. Het is makkelijker om gezond te eten als alles gewoon is en wanneer de mensen om je heen ook weer even scherp zijn en de vakantiekilo’s eraf willen krijgen. 

Wij functioneren het beste op routine en gewoontes. Dan hoeven we niet elke dag na te denken hoe je bijvoorbeeld naar je werkt rijd, hoe je de aardappels schilt of moet fietsen. Deze gewoontes en routines maken het ook heel lastig om te veranderen. Wanneer je een paar kilo of meer wilt afvallen, moet je een gewoonte of routine veranderen. Zonder een blijvende verandering zal je nooit blijvende resultaten behalen. 

Gewoontes kunnen erg hardnekkig zijn en terugkeren zonder dat we het door hebben. Zo linken we bijvoorbeeld voedsel aan momenten of gevoelens. Wanneer er vrienden langskomen, zet je een bakje chips op tafel, wanneer je gaat wandelen pak je een lekker stukje taart want je hebt immers een heel stuk gewandeld. ‘s Avonds eindelijk op de bank na een dag werken met je kopje thee en een pakje koekjes. De eerste stap is dus het bewust zijn van je gewoontes. Dan kun je deze aanpakken en mogelijk veranderen. 

Wanneer je dan daadwerkelijk wilt gaan veranderen zal je in dit voorbeeld voeding los moeten gaan koppelen van de momenten. Beloon of verwen jezelf op een andere manier dan met deze eetgewoontes. Probeer dit om te beginnen een week en schrijf op hoe jij je voelt na deze week. De kans is groot dat jij je een stuk beter voelt. 

Daarnaast mag je proberen om de momenten dat je eet ook echt alleen te eten. Geen afleidingen van telefoon of tv maar jij, je bord en je tafelgasten voor een echt verhaal. Dit noemen we Mindfull eten, eten met aandacht. 


Inge Mathijssen (Leefstijl coach)
Schrijft maandelijks op eigen titel een column over voeding en gezondheid.
Wil je reageren of heb je een vraag: mail naar:

 

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.