HaarenEEN.nl

Inloggen of inschrijven

Leven tussen Vrees en Vrijheid - Kamp Haaren

  • 155 weergaven


HaarenEEN geeft graag (veel) aandacht aan het nieuwe initiatief en oproep van Gedenkplaats Haaren 

LEVEN TUSSEN VREES EN VRIJHEID
Film van Ellen van Kempen, in opdracht en onder redactie van Stichting Gedenkplaats Haaren

Tijdens de Duitse bezetting was het grootseminarie in Haaren vanaf november 1941 een gijzelaarskamp en vervolgens, vanaf voorjaar 1942, een ‘Polizeigefängnis’ voor verzetsstrijders, Joodse burgers en geheim agenten van het beruchte Englandspiel.

Documentaire
Cineaste Ellen van Kempen maakt een documentaire, waarin menselijke gedragingen en emoties getoond worden, die tijdens de oorlogsjaren in Haaren huisden en die, ná de oorlog tot aan de dag van vandaag, herinneringen, waarborgen en betekenis geven aan ons leven nu.
Het dramatische verhaal van de gijzelaars en gevangenen, waaronder ook vrouwen en kinderen, is tot nog toe onderbelicht gebleven. De documen-taire maakt hun verhaal zichtbaar en creëert nieuwe (collectieve) herinneringen. In het verhaal staan verdriet, onmacht en tragedie centraal. Daarnaast ontstonden ook onderlinge verbonden-heid en saamhorigheid, soms zelfs tussen gevangene en bewaker.
Het gebouw (Rijksmonument), waar Kamp Haaren gevestigd was, heeft tot 75 jaar na de bevrijding haar oorspronkelijkheid behouden, zodat het ook steeds een essentiële en ‘levende’ plaats van herinnering was!
Tot op 31 augustus 2019, toen de grote brand bijna het gehele gebouw verwoestte. Alleen de grote kapel, het atrium en de ‘verhoor-‘ en de ‘dokterskamer’ bleven gespaard. Hier waren de werk- en archiefruimtes van Gedenkplaats Haaren ondergebracht!
De film/documentaire zal in de toekomst een vaste plek binnen de exposities van Gedenkplaats Haaren krijgen. Ook is het de bedoeling de film op diverse televisiezenders uit te zenden en op landelijke en regionale festivals te vertonen.

Een voorproefje van de documentaire ziet u op https://vimeo.com/360356125

Still uit film, Ellen van Kempen, 2019
Op zolder Haarendael
Still uit film, Ellen van Kempen, 2019

Financiering
De financiering van de film was bijna rond, mede dankzij de bijdragen van het ‘Prins Bernhard Cultuurfonds’, de Gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel, Cello Zorg, de Rabobank Hart van Nederland en Fundatie Jeanne van Diessen.
Door de grote brand op 31 augustus ontstond een groot gat in de financiën van onze stichting. Toch willen we de film graag afmaken zoals we die voor ogen hadden:
met persoonlijke verhalen, met animatie, met drone shots en met originele muziek.
Op de aftiteling van de documentaire komt een lijst van de personen en de instanties die ons financieel geholpen hebben en van hen die ons nog gáán helpen.

Wilt u ons aub ook helpen met minimaal € 50 ?

Hiervoor krijgt u:
- uw naam en woonplaats (indien gewenst) op de aftiteling van de documentaire
- een VIP-kaartje (incl. entree à € 20) voor de première van de film op 9 mei 2020
- een eigen exemplaar van de film (op USB-stick)

Onze bankrekening: NL78 RABO 0118 146 106
t.n.v.: Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945
reden betaling: uw naam, huisnummer en postcode, e-mail adres
De naam die u hier invult zal op de aftiteling vermeld worden.

I.v.m. het productie-tijdschema ontvangen we uw bijdrage graag vóór 22 februari a.s.

Voor de officiële première van de documentaire ontvangt u t.z.t. een persoonlijke uitnodiging, die we dan sturen naar het adres dat u invult bij de reden van betaling!

Première film

Datum: 9 mei 2020

Tijd: 13.30 tot 17.00 uur

Locatie: Cultuurcentrum ‘Tiliander’

Spoorlaan 82c Oisterwijk

Marie Blommaert (98 jaar en oud-gevangene) tijdens haar interview

Citaat uit dit interview:
‘Ik heb één opdracht: Ik leef, doe het dan ook!’

VEEL DANK VOOR UW HULP

bestuur en vrijwilligers

GEDENKPLAATS HAAREN

volledige publicatie: Kamp Haaren film (1).pdf

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.