Door Paulien Steggink.
Enkele weken geleden was ik bij de Cidermakerij op het landpark van Assisië.
Wat een ontzettend mooi kleinschalig en duurzaam bedrijf met een bijzondere naam: DE VERGETEN APPEL.
Johan zegt dat deze naam is voortgekomen uit de wijze waarop hij de appels verzamelt.
Alle appels die hij gebruikt om cider van te maken komen van particulieren en/of kleine boomgaarden waar de appels niet meer geplukt gaan worden: de appels worden dus vergeten…
Johan vertelt enthousiast hoe het allemaal is begonnen. Hij kreeg een appelboom van z’n buurman en in het goede oogstjaar 2014 hing deze tjokvol met appels, teveel om op te eten of te verwerken in taarten.
“Wat kun je zoal nog meer doen met deze appels?” vroeg hij zich af.
Tijdens een bierbrouwsessie bedacht Johan samen met een vriend de mogelijkheid van verse appelsap, bier met appels…of wijn met appels: cider.
Het eerste experiment eindigde met 120 liter verse appelsap, allemaal verkregen van appels uit deze omgeving. Dit sap heeft hij met verschillende gistsoorten laten vergisten om te kijken welke het beste zou smaken.
Het resultaat van deze cider beviel hartstikke goed en Johan besloot het jaar daarna weer cider te maken onder de naam: De Vergeten Appel.
Daarna ging het snel, in 2016 stond Johan met zijn cider op het internationale ciderfestival in Rotterdam. Best wel spannend, natuurlijk. Groot was de vreugde toen duidelijk werd dat zijn cider erg goed werd ontvangen op dit internationale ciderfestival.
Om de kwaliteit en de kwantiteit van de cider te verbeteren moest er een materiële investering gedaan worden hetgeen met behulp van familie gelukt is.
Zoals ik al schreef mocht ik het proces van Appel tot Cider bekijken. Een enthousiaste club familie en fietsvrienden was er hard aan het werk. Iedereen leek goed te weten wat er gedaan moest worden en stak de armen uit de mouwen: appels rapen in de boomgaard van Assisië, sorteren op kwaliteit, wassen in grote bakken, appels versnipperen en persen tot overheerlijke verse en pure appelsap waarna het proces van vergisting gaat beginnen. Het bottelen van de cider gaat in maart van het daaropvolgende jaar gebeuren. De pulp van de appels wordt gebruikt als varkensvoer, een hartstikke goed en duurzaam idee!
Er staat een pers van 130 liter, drie rvs vaten van 500 liter, 3 van 600l en 3 ibc’s van 1000l (max capaciteit van 6300l) en een botteltoestel om de cider te bottelen.
De aanwezige koelcel doet dienst voor de opslag van de appels en als vergistingskamer. Hier is een constante temperatuur gegarandeerd hetgeen de smaak van de cider ten goede komt.
De ambachtelijke cider van de Vergeten Appel wordt gemaakt van appels die uitsluitend afkomstig zijn van kleine boomgaarden en particulieren uit deze omgeving. In deze boomgaarden worden geen bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt. Deze appels zouden worden verspild als ze niet met de hand werden geplukt om verwerkt te worden tot heerlijke cider.
Cider is een licht alcoholische drank van ongeveer 6% alcohol, gemaakt van het sap van appels en door toevoeging van de juiste gist vergist tot een frisse drank met of zonder bubbels.
Bij de Vergeten Appel is bewust gekozen voor een droge cider die qua smaak eerder naar champagne gaat dan naar bier.
Dat Johan blijft vernieuwen mag duidelijk zijn: dit jaar is de eerste vintage cider, gebotteld in 2017 volgens de methode “traditionelle”, te koop. Deze cider is in zeer beperkte oplage beschikbaar.
Daarnaast is ook de eerste Pommeau, een destillaat van cider, aangelengd met vers appelsap, in beperkte oplage te koop. Deze bevat maar liefst 20% alcohol.
Bent U, na dit gelezen te hebben, ook toe aan een (H)EERLIJK glaasje Cider…:
U bent hartelijk welkom!
De Vergeten Appel, Hindeloop 5, 5074 ME Biezenmortel
Een afspraak maken kan via 06 42677053
www.devergetenappel.nl
Vond u het ook leuk om dit verhaal te lezen?
Ook u bent van harte uitgenodigd te schrijven over een bijzonder idee of over een gebeurtenis in ons dorp Haaren. Veel mensen vinden het leuk om hierover te lezen!
Schrijft u zich dan wel tevoren even in? Dat kan gratis via de knop rechts boven op uw scherm.