Andere benamingen voor dit hoogwaardige bijenproduct zijn Koninginnepap , koninginnebrij , royal jelly en gelee royale.
De jonge werkbijen van 6 tot 10 dagen oud zijn in staat om het te produceren in de voedersapklieren die in de kop zijn gelegen.
Alle larfjes krijgen dit hoogwaardige voedsel gedurende de eerste 2 dagen na de geboorte. Tijdens de laatste 4 dagen van het larvestadium wordt er ook stuifmeel en honing aan toegevoegd. Na het popstadium worden hieruit werkbijen geboren.
Wanneer de koningin in de zwermtijd eitjes legt in speciaal daarvoor bestemde koninginnecellen krijgen deze larfjes de volle 6 dagen koninginnegelei en worden dan als koningin geboren.
Wanneer de imker de koningin uit de kast haalt om er een nieuw volk van te maken of ze verongelukt dan zijn de bijen in staat om dit op te lossen door een aantal larfjes ook de laatste 4 dagen van koninginnegelei te blijven voorzien.
Omdat het volk zich op deze manier gered heeft worden het redcellen genoemd.
Van deze zelfredzaamheid wordt gebruik gemaakt bij het winnen van koninginnegelei.Door de koningin uit het volk te halen en de bijen steeds opnieuw larfjes van 1 dag oud aan te bieden is het mogelijk om over een langere periode koninginnegelei te winnen uit hetzelfde volk. na het verwijderen van de larfjes wordt de koninginnegelei uit de cellen gezogen.
Omdat het om kleine hoeveelheden gaat en het zeer arbeidsintensief is zijn er in ons land maar enkele imkers die dit doen.
Koninginnegelei is dan ook duur en wordt meestal gemengd met honing.(1 gram
op 500 gram honing)
Er zijn ook pillen en capsules in de handel die koninginnegelei bevatten.
Koninginnegelei heeft teveel toepassingen om die in dit artikel te behandelen.
In het boek , De Geneeskracht van Bijen , van Paul Uccusic en vertaald door Moonje Reitsma vind je veel informatie over koninginnegelei en alle bijenproducten waarover in eerdere artikelen is geschreven.
Het ISBN nummer is 90 -257 -1657 -1.
Ook op Internet is voldoende informatie te vinden.