Zoals eerder aangegeven is stuifmeel voor de gezondheid van de bijen van levensbelang. Ook voor de mens bezit stuifmeel bijzondere eigenschappen. In oude geschriften werd al melding gemaakt van de genezende kracht van stuifmeel.
Als wintervoer voor de bijen kan honing aangevuld worden met een suikeroplossing.
De eigenschappen van stuifmeel zijn zo bijzonder dat daar geen vervanger voor is. Stuifmeel bevat 35% eiwitten, 40% suikers , 5% vetten, 3% mineralen en 3 tot 4% water. De overige 14% zijn sporenelementen en de vitamines B12 , A , C , D en E. Ook enzymen, hormonen en antibiotica zijn in stuifmeel aanwezig.
De kleur en ook de kwaliteit is afhankelijk van het soort bloemen waarop de bijen het stuifmeel verzamelen, vandaar dat gevarieerd stuifmeel de beste voedingswaarde bezit.Stuifmeel wordt gewonnen door een stuifmeelval voor de vliegopening van de bijenkast te plaatsen. Zo'n val heeft kleine openingen waardoor de bijen zich naar binnen moeten wringen en de stuifmeelklompjes van de achterpootjes vallen en in een bakje worden opgevangen. Om de bijen gezond te houden mag je alleen stuifmeel winnen als er veel binnen komt.
De geoogste stuifmeelklompjes zijn na gedroogd te zijn bruikbaar voor consumptie. Het is ook verkrijgbaar in tabletvorm en als capsules, De bijen slaan het stuifmeel na de toevoeging van enzymen en een beetje honing op in de raten rondom het broednest zodat het lang houdbaar blijft.
Dit geïnverteerde stuifmeel noemen we bijenbrood , waarvan de voedingswaarde beter is dan van vers stuifmeel.
Enkele toepassingen van stuifmeel ter ondersteuning van onze gezondheid.
• bij prostaatklachten.
• ter verbetering van de algehele gezondheid.
• als energiebron voor sporters.
• voor bevordering van de spijsvertering.
• als weerstand tegen hooikoorts. Bij deze toepassing is het van belang om stuifmeel uit de eigen streek te gebruiken.
Zo zijn er nog talrijke toepassingen en recepten beschreven in het boek: Bijen / stuifmeel voor uw gezondheid van Carlson Wade in het Nederlands vertaald door F.J.C. van Lieshout. Uitgeverij Helmond B.V.- Helmond ISBN 90.252.6868.4.
📍 Ook hier geldt , ga niet zelf experimenteren maar , verdiep je in dit onderwerp en laat je voorlichten door de leverancier.