In het hart van de bloemen waar de nectarklieren zich bevinden verzamelen de haalbijen nectar wat bestaat uit 80% water en 20% suikers.
De nectar wordt pas honing als de percentages omgekeerd zijn, dus 80% suikers en 20% water.
🕵️♀️Het indikken van de nectar doen de bijen door de nectar steeds weer op te nemen en terug te doen in de cellen. Om de luchtvochtigheid in de kast te verlagen ventileren bijen aan de vliegopening door hun vleugels snel te bewegen. De bijen willen voorkomen dat de honing opnieuw vocht opneemt en daarna gaat gisten daarom dekken ze de volle cellen af met was dekseltjes.
Wanneer een honingraam voor 75% is voorzien van was dekseltjes kan er geslingerd worden.
Wist je dat er ook planten zijn die nectarklieren op de bladeren bezitten, waar de bijen ook op foerageren. Voorbeelden daarvan zijn de prunussoorten zoals de groenblijvende Prunus laurocerasus.
Op het onderwerp honing komen we nog enkele keren terug.
Auteur Bert Opsteeg