Bezwaren inbrengen, een lastig punt.
In de laatste edities van het Haarensklokje stond weinig nieuws over de plannen om het gemeentehuis te slopen. Het plezierige was dat het gebouw een waardig decor vormde voor het Reuzenfeest en verder ook nog goed van pas kwam.
Vakantietijd wordt ook wel komkommertijd genoemd, de rustige zomerperiode met weinig nieuws of nieuws dat normaal onvoldoende nieuwswaarde heeft. Bij voorbeeld het feit dat mede namens 70 inwoners die tegen de sloop van het gemeentehuis zijn, een beperkte juridische procedure gevoerd is met B en W van Oisterwijk. Zonder succes, maar niet getreurd: Weer wat wijzer geworden, er komen betere gelegenheden als het bestemmingsplan moet worden aangepast.
Hopelijk wordt het de Haarense inwoners zoetjesaan duidelijk wat hen allemaal te wachten staat. Een, misschien wel twee jaren, gaat het dorpscentrum op zijn kop. Letterlijk een grote puinzooi wordt het voordat er nieuwbouw kan komen en dan gaat ook, voor wat er nog van over is, het plein zelf weer op de schop. Wie kiest daar nu voor. Het centrum van Haaren ziet er toch niet zo beroerd uit en met een inpandige verbouwing van het voormalige gemeentehuis kan ook veel bereikt worden.
Het oude gemeentehuis werd door het toenmalige gemeentebestuur piekfijn achter gelaten en toekomstbestendig gemaakt met een dak vol zonnepanelen. Men kon niet vermoeden dat het gebouw eigenlijk al ten dode was opgeschreven. Niet te geloven. Ook het mgr Bekkersplein werd in 2019/2020 voor een vermogen gerenoveerd met de bedoeling dat Haarenaren daar nog in lengte van jaren van konden genieten. Wat een gebrek aan respect voor die laatste inspanningen van het voormalige gemeentebestuur om nu zo te handelen!
Waarom wordt er gekozen voor een traject met zoveel negatieve aspecten. Zo is het ook nog maar de vraag of voor de sloop de vereiste stikstofvergunningen beschikbaar komen. Haaren ligt centraal tussen twee Natura 2000 gebieden: Kampina en Oisterwijkse vennen enerzijds en Loonse en Drunense Duinen en de Leemkuilen aan de andere kant. Mag je dit wel willen?
Toevallig staat in het Brabants Dagblad van 4 oktober een artikel met de titel: Bomenkap moet met vergunning als de stamomtrek meer is dan 40 centimeter. Door een rekenfoutje van een rechter was die vergunning in het voorliggende geschil niet nodig geacht en misten burgers de kans om bezwaar te maken. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg, die de vergunning dus al in de zak had vond toch dat de burgers niet tekort gedaan mochten worden en dat het redelijk was dat zij alsnog eventuele bezwaren inbrengen. Een prijzenswaardige houding van de gemeente Tilburg!
Nu naar de situatie in Haaren, ook daar moet in voorkomende gevallen voor het kappen van een boom met een omstrek van meer dan 40 cm, een vergunning verleend worden en krijgen belanghebbenden gelegenheid om bezwaar te maken maaaaaar voor het slopen van een enorm gebouw als het gemeentehuis zou dat niet nodig zijn omdat de regelgeving voor slopen niet voorziet in de situatie dat de gemeente tegelijk eigenaar en sloper is. Wat een discrepantie!Voor het neerhalen van een boom wel een procedure, voor het slopen van massaal gebouw niet. De gemeente OIsterwijk zou het voorbeeld van Tilburg kunnen volgen en toch zorgen dat Haarenaren hun bezwaren kunnen inbrengen.Maar het kan nog beter:
In het informatieportaal van de gemeente op internet is te lezen onder het hoofdstuk Kappen van bomen:
Bomen die gemeentelijk eigendom zijn kappen we niet!!
Dit is een passend statement voor een gemeente die zich graag parel in het groen noemt en ook verder staat voor een actief milieubeleid.
Omdat slopen zeer milieubelastend is, past In dit kader ook heel goed de slogan:
Gebouwen die gemeentelijk eigendom zijn slopen we niet!!